Amelie Allaert van Prima Donna Events brengt klassiek en ballet naar België.

Achter de schermen: Amélie Allaert brengt klassiek ballet naar het brede publiek

25.03.2024

In 2019 zag productiehuis Prima Donna Events het licht en vestigde zich snel als vaste waarde binnen de aanbieders van klassieke dans, ballet en opera in België. Na de nodige ervaring te hebben opgedaan bij productiehuis Music Hall en gedreven door een passie voor het klassieke genre, besloot de West-Vlaamse Amélie Allaert haar eigen weg te gaan.

De missie van Prima Donna Events is duidelijk: klassieke voorstellingen voor een zo breed mogelijk publiek opzetten. Ook jongeren laten proeven van grandioze meesterwerken is een absolute drijfveer. Een uitmuntend kwalitatieve productie, ijzersterke storytelling en de grootste internationale talenten zijn daarbij de vaste ingrediënten.

Deze paasvakantie komen alle elementen samen in Capitole Gent tijdens een weergaloze opvoering van 'Beauty & The Beast', gebracht door The Northern Ballet, in een productie van Prima Donna Events.

Klassieke producties

“Ik heb in 8 jaar tijd alle departementen bij productiehuis Music Hall wel doorlopen”, zegt de West-Vlaamse Amélie Allaert, zaakvoerder van Prima Donna Events. “Van de vestiaire tot projectleider. Daar heb ik aan de zijlijn de nodige ervaring opgedaan voor wat duidelijk de volgende stap was in mijn carrière: Prima Donna Events. De laatste jaren binnen Music Hall was ik verantwoordelijk voor de klassieke projecten zoals de IX symfonie van Beethoven - Béjart Ballet Lausanne & Tokyo Ballet - en De Notenkraker van Franco Dragone. Toen we in 2019 de sprong waagden met Prima Donna Events, was het meteen duidelijk dat we klassieke producties gingen brengen.”

De eerste productie was meteen een huzarenstuk, zo blijkt: “Onze grootste uitdaging was zonder twijfel ons allereerste project ‘Het Zwanenmeer’ in arena format in Vorst Nationaal. Een volledig nieuwe creatie met video content en een vernieuwende choreografie, technisch niet evident dus. Hoe we het toch hebben klaargespeeld? Heel simpel. We lieten ons omringen door mensen met de juiste knowhow. ‘Teamwork makes the dream work’, daar geloven we echt in. We mochten meer dan 15.000 bezoekers verwelkomen en de productie werd met groot succes onthaald. Toen we het publiek hoorden juichen en stampen op de tribunes, kreeg ik de tranen in mijn ogen en zei ik tegen mijn partner ‘Yes, we did it!’.”

Het hart van Prima Donna Events ligt in de betoverende wereld van ballet en opera, waarin elke productie een diepere boodschap met zich meedraagt. Cruciaal daarin is een ijzersterke storytelling. Deze passie komt voort uit het geloof dat verhalen de kracht hebben om te ontroeren en te verbinden: “Voor mij draait alles om verhalen vertellen. Storytelling draait om emotie en verbinding. Er is ook een maatschappelijke rol weggelegd voor productiehuizen zoals de onze. We brengen bewust voornamelijk non-talige producties. Wij willen elke cultuurliefhebber, ongeacht nationaliteit, een onvergetelijke ervaring bieden. De dansers, muzikanten en solisten zijn van internationaal niveau, talent is iets universeel!” Natuurlijk is storytelling slechts een deel van het geheel. Een productie staat of valt met de kwaliteit van de opvoering. Prima Donna Events streeft naar een ongekende productie- en performance kwaliteit.

De West-Vlaamse roots van oprichtster Amélie Allaert hebben onmiskenbaar bijgedragen aan de geest van volharding en discipline die het bedrijf kenmerkt. Zoals ze zelf aangeeft, zijn er veel gelijkenissen: "Het zijn ook de pijlers van ballet, een topsport, waar je altijd het beste van jezelf moet blijven geven. Ik heb zelf ook 9 jaar ballet gevolgd, onder toezicht van een professionele ex-sterdanser. Ik begrijp dus zeer goed wat die volharding en discipline in de praktijk inhouden."

In de toekomst streeft Prima Donna Events ernaar om haar missie voort te zetten, door hoogwaardige klassieke producties te blijven leveren voor een zo breed mogelijk publiek. De nadruk blijft liggen op het ontroeren en verbinden van mensen met tijdloze meesterwerken. Zo opent deze paasvakantie – vanaf dinsdag 9 april tot en met vrijdag 12 april 2024 – Capitole Gent de deuren voor ‘Beauty & The Beast’, gebracht door The Northern Ballet, in een productie van Prima Donna Events.

Koop nu je tickets voor 'Beauty & The Beast'.

Terug naar overzicht

Schrijf je in en ontvang onze nieuwsbrief