“Will Tura is groot in zijn eenvoud. En eenvoudig in zijn grootheid”

“Will Tura is groot in zijn eenvoud, En eenvoudig in zijn grootheid”

10.09.2023

Will Tura betekent veel voor de Vlaamse muziek, maar ook voor schlagerzanger Christoff. Het is dankzij hem dat Christoff de liefde voor muziek vond. Daarom vond hij het hoog tijd om zijn grootste muzikale idool te eren. En hoe beter dan met een theatertournee gewijd aan het repertoire van de enige echte Will Tura?

Hoeveel zin heb je in de theatertour ‘Christoff Zingt Tura’?

Christoff: “Ongelooflijk veel! Dit gaat een van de leukste dingen zijn die ik ooit in mijn leven mag doen. Een aantal jaar geleden mocht ik al eens een concertreeks mét hem doen, maar nu mag ik de muziek vóór mijn grote idool zingen. Dat is toch nog spannender. Dit jaar vier ik dertig jaar carrière. Mijn eigen muziek heb ik al vaak in een ander jasje gestoken. Vandaar het idee om eens iets helemaal anders te doen.”

Wat vindt Will van dit idee?

“Omdat Will en ik een goeie band hebben, heb ik hem dit idee persoonlijk voorgelegd. Hij wilde even wat bedenktijd. Wat ik heel goed begrijp, want het is nu eenmaal zijn levenswerk. Maar uiteindelijk stonden zowel Sandy (Tura, nvdr), zijn management als hijzelf achter het idee. Het voelde goed om zijn zegen te krijgen. Hij weet ook hoe groot mijn bewondering voor hem en zijn muziek is.”

Will Tura maakte dit jaar bekend dat hij stopt met optreden.

“Dat kwam voor mij als een donderslag bij heldere hemel. Maar ik heb heel veel respect voor zijn keuze. Er is maar één Will Tura en dat zal altijd zo zijn. Ik ben al heel blij dat ik zijn nummers mag zingen. We behandelen zijn werk ook met veel respect. We gaan dus niet ineens onze eigen invulling geven aan de tekst of de melodieën.”

Will Tura heeft ongeveer 150 singles uitgebracht in zijn carrière. Hoe begin je in godsnaam aan een setlist?

(Lacht) “Dat is heel moeilijk. Als eerste stap heb ik mijn lievelingsnummers uit zijn repertoire geselecteerd, maar dat was nog steeds een lijst van 70 nummers. Daarna is het kijken wat bij de tour past. Niet te veel trage nummers, ook wat uptempo songs. Zo heeft dat stilaan vorm gekregen. De puzzel is in elkaar aan het vallen.”

Misschien een moeilijke vraag, maar wat is jouw favoriete Will Tura-nummer?

“Goh, zoveel! Maar het nummer dat ik nog steeds hedendaags vind en waar ik zelf los op ga, is ‘Hoop Doet Leven’.”

Zijn er ook songs waar je je niet durft aan te wagen?

“’Moa Ven Toh’. Ik kan wel een beetje West-Vlaams, maar niet goed genoeg om dit nummer te zingen. Het zou te veel op een karikatuur lijken.”

Ga je Will ook om raad vragen?

“Ik ga met hem wel eens door de setlist, ja. Maar ik wil hem eigenlijk zoveel mogelijk verrassen, omdat het een ode aan hem is. Ik heb ook een heel leuke, jonge band die er ongelooflijk veel zin in hebben. Die geven er al een jonge twist aan. Daarnaast plan ik ook enkele toffe medley’s. Ik hoop Will Tura echt trots te kunnen maken.”

Acht jaar geleden had je ook de eer om samen met hem een tournee te doen.

“Ik voelde me toen heel klein naast zo een grote meneer. (Lacht) Wel heel zalig dat ik die shows met hem mocht doen. Oorspronkelijk zou het maar één show zijn, maar uiteindelijk zijn het er vijf geworden. Toen mocht ik ook al enkele nummers uit zijn repertoire brengen waarbij hij me begeleidde op de piano. Dat was een jongensdroom die uitkwam. Maar wat ik nu mag doen, staat wel helemaal bovenaan mijn bucketlist.”

Stel dat Will Tura dit artikel leest, wat zou je tegen hem willen zeggen?

“Ik wil hem bedanken, want hij heeft me gemaakt tot wie ik ben. Ik heb heel veel bewondering voor hem. Hij is de grootste, maar ook heel groot in zijn eenvoud. En hij is eenvoudig in zijn grootheid en dat vind ik gewoonweg supermooi. Laat je dus onderdompelen in zijn fantastische repertoire, maar dan 3.0 gebracht.”

Bedankt alvast voor je tijd. We wensen je heel veel succes.
“Jij bedankt. En zeker komen kijken. (Lacht)”

Christoff brengt 'Christoff zingt Tura' op 30 september in Capitole Gent en op 7 oktober in Trixxo Theater Hasselt.

Terug naar overzicht

Schrijf je in en ontvang onze nieuwsbrief